Daily Situation - In the Coffee Shop - In the Tram

Daily Situation – In the Coffee Shop – In the Tram

March 16, 2021 / 09:25

Free podcast

Transscript

Ana: Dobra večer svima još jednom. Ja sam Ana. Šaljem vam veliki pozdrav iz kišovitog Zagreba i dobro došli na naš drugi podcast. Od srca vam hvala što nas slušate. Nadam se da ste dobro i da ste zdravi. U Zagrebu situacija i dalje nije baš dobra, ali vjerujem da će uskoro krenuti na bolje i da će se stvari lagano vratiti u normalu. Pa evo, krenimo s našom današnjom lekcijom. Danas ćemo, kao što sam već rekla, govoriti o nekim svakodnevnim situacijama. Odnosno, pokušat ću vam dati primjere kako razgovarati na Hrvatskom ako ste u kafiću ili u tramvaju.
Recimo da ste ušli u kafić u Zagrebu i želite naručiti nešto za piće. Reći ćete, “Molim Vas, jednu kavu,” ili “Molim Vas, jednu kavu s mlijekom.” “Molim Vas, jedan čaj,” ili “Molim Vas, jedan sok od naranče, jabuke,” ovisno o tome što pijete. Na primjer, možete reći, “Molim Vas, čašu vina. Čašu crnog vina ili crvenog vina, ili čašu bijelog vina.” Također možete reći, “Molim Vas, pivo.”
Ako pušite, pitat ćete, “Smijem li ovdje pušiti,” i reći ćete, “Molim Vas, pepeljaru.” Ako plaćate karticom, pitat ćete, “Mogu li platiti karticom ili moram platiti gotovinom?” Dakle, to je gotovina ili kartica. Obično Vas konobar pita plaćate li gotovinom ili karticom. Ako se pitate zašto riječ “kava” prelazi u “kavu”, reći ću vam ukratno da je to padež koji se zove akuzativ, i skoro sve riječi ženskoga roda u Hrvatskom jeziku u akuzativu mijenjaju svoj nastavak A u nastavak U. Kava je, dakle, riječ ženskoga roda, pa se to događa i s tom riječi. Ako neki od vas ne znaju što je padež, nema problema, i to možemo objasniti na jednostavan način. Padeži su način na koji se promjenjive riječi mijenjaju ovisno o tome u kojem ih kontekstu koristimo. U hrvatskom jeziku imamo ih sedam, a to su: nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, lokativ i instrumental. Sve riječi koje učimo, kao što su na primjer kava, sok, čaj, pivo, vino, sve su te riječi u nominativu. Dakle, nominativ je osnovni oblik riječi. Inače, za akuzativ kažemo da je padež objekta i akcije. To znači da sve što naručujemo, jedemo, pijemo ili kupujemo, sve što vidimo, sve što čujemo, sve što dotaknemo, sve što nosimo, sve je to objekt i zato mora biti u akuzativu.
Također, ono što je još važno napomenuti, da je akuzativ padež akcije, kao što smo već rekli, i zato ga uvijek koristimo s glagolom “ići.” Na primjer, “Idem u školu.” Dakle, ovdje je riječ “škola” u ženskom rodu i taj nastavak A se promijenio u U. Evo na primjer, imate još neke riječi ženskoga roda, to može biti “kuća.” Kad kažete, “Imam kuću,” to je također akuzativ. “Mačka.” “Imam mačku,” akuzativ. “Kava.” “Pijem kavu,” akuzativ. “Juha.” “Jedem juhu.” I tako dalje.
Za imenice muškoga roda vrijede nešto drugačija pravila. Ako se radi o nečem neživom, na primjer riječ “stan,” mislim da je svi znate, u akuzativu nju nećemo mijenjati. Dakle, ona ostaje ista. “Ovo je stan. Ja imam stan.” Ili na primjer, “Ovo je–” Što bi još moglo biti muškoga roda? Na primjer, “Ovo je ruksak. Ja imam ruksak. Ovo je bicikl. Ja imam bicikl.” Dakle, zato što je to neživo.
Međutim, ako se radi o nečem živom, na primjer, prijatelj, zec, pas, tada ćemo u akuzativu mijenjati te riječi. Dakle, “Ovo je prijatelj. Ja imam prijatelja. Ovo je zec. Ja imam zeca. Ovo je muž. Ja imam muža. Ovo je pas. Ja imam psa.” Dakle, kad se radi o riječima muškoga roda u akuzativu, ako one predstavljaju nešto neživo, tada to ne mijenjamo, to ostaje isto kao nominativ. Međutim, ako se radi o živom biću, ako se radi o osobi ili o životinji, tada moramo dodati nastavak A. Evo, to je bilo vezano za imenice muškoga roda. Zatim imenice srednjega roda u akuzativu također ne mijenjamo. Dakle, za njih ne morate brinuti, one uvijek ostaju iste kao u nominativu. Za neživo na primjer, “Ovo je računalo. Ja imam računalo,” ostaje isto, ali i za živo ostaje isto. Na primjer, “Ovo je dijete. Ja imam dijete.” Dakle, ne morate brinuti, srednji rod u akuzativu ostaje isti kao u nominativu. Nadam se da ste ovo razumjeli, da nije bilo preteško i prekomplicirano, a sada idemo polako dalje.
Sljedeća situacija o kojoj ćemo govoriti bit će putovanje tramvajem. Kao što znate, puno ljudi u Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu, to znam iz vlastitog iskustva, koristi svakodnevno javni prijevoz. Dakle, koristimo se autobusom i tramvajem uglavnom, a neki koji žive negdje dalje pa putuju na posao ili u školu ili na fakultet, koriste i vlak. Dakle, znate da za putovanje tramvajem trebate kupiti kartu, a to možete učiniti na kiosku prije nego što uđete u tramvaj ili u tramvaju, ako niste stigli ranije. Kartu možete kupiti kod vozača, a i mogu Vam reći da se uvijek malo ljute ako nemate sitan novac, dakle ako nemate kovanice ili ako nemate nešto manje od 100 kn ili 50 kn, pa pokušajte pripremiti sitan novac ako možete.
Dakle reći ćete vozaču, “Molim Vas, jednu kartu.” Ovdje je riječ “karta” također u akuzativu, to je onaj padež koji sam ranije spomenula i također je ženskoga roda. Prema tome, “karta”, nastavak A mijenja se u U, “kartu.” Evo, to je bilo o akuzativu, nešto malo o padežima. O tome ćemo pričati još kasnije u idućim podcastima. Nadam se da ste uživali. Nadam se da je ovo bilo i zabavno i korisno. Nadam se da nije bilo prekomplicirano i preteško. Još jednom ću ponoviti ključne riječi. Dakle, kada naručujete u kafiću, “Molim Vas, jednu kavu. Molim Vas, jednu kavu s mlijekom.” “Molim Vas, pepeljaru,” ako pušite. I naravno ako ste u tramvaju, “Molim Vas, jednu kartu.”